Το θρησκευτικό μνημόσυνο τελείται με δυο τρόπους , είτε με τη μορφή τρισάγιου , είτε με την επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των κεκοιμημένων αδελφών μας .

Μνημόσυνο τελείται την τρίτη ημέρα απο τον θάνατο , την έννατη , την τεσσαρακοστή ( τα σαράντα ) , στους τρεις μήνες , στους εννιά μήνες και στον χρόνο .

Μνημόσυνο τελούμε επίσης και τα Ψυχοσάββατα στα οποία αιτούμαστε αιώνια ανάπαυση υπερ όλων των κεκοιμημένων αδελφών μας , απο τους βασιλείς μέχρι εσχάτων .

Ήδη απο την αρχαιότητα τελούνταν μνημόσυνα πιστεύοντας πως θα κέρδιζαν την εύνοια των Θεών και τη συγχώρεση για τα αμαρτήματα τους . Η ίδια η λέξη κόλλυβα , που χρησιμοποιούμε σήμερα είναι αρχαιοελληνική και σήμαινε το μικρό γλυκό σε σχήμα πίτας απο σιτάρι .Σήμαινε όμως και το νόμισμα πολύ μικρής αξίας ( κολλύβους ) όπως αναφέρει ο Αριστοφάνης το 424 π.Χ .

Λέγεται πως τα πρώτα χριστιανικά χρόνια σύνήθιζαν να μοιράζουν κολλύβους υπερ αυτών που έφυγαν προς τον Κύριον . Και έτσι φτάσαμε σήμερα με τον όρο κόλλυβα να εννοούμε το σιτάρι ή στάρι .

Με το στάρι παρομοίασε ο ίδιος ο Κύριος το θεουπόστατο σώμα Του λέγοντας πως το σπυρί του σιταριού εαν πέφτοντας στη γη δεν πεθάνει , μένει μονάχο του , εαν όμως πεθάνει πολύ καρπό φέρνει .

Το στάρι λοιπόν είναι το πρώτο υλικό για να φτιάξουμε κόλλυβα και συμβολίζει την γή .

Δεύτερο είναι το ρόδι όπου κατα την αρχαιότητα συμβόλιζε τον εγκλεισμό της Περσεφόνης στον Κάτω Κόσμο ενώ για τους Χριστιανούς συμβολίζει τη λαμπρότητα  του Παραδείσου .

Τρίτο τα ασπρισμένα αμύγδαλα που συμβολίζουν τα γυμνά οστά .

Τέταρτο είναι ζάχαρη όπου συμβολίζει τη γλυκύτητα του παραδείσου .

Πέμπτο οι σταφίδες που στην αρχαιότητα συμβόλιζαν τον Διόνυσο και την γλύκα της ζωής ενώ για τους Χριστιανούς συμβολίζουν την Άμπελο .

Έκτο υλικό είναι ο μαϊντανός που συμβολίζει τον "εν τόπο χλοερώ" .

Έβδομο είναι η φρυγανιά που συμβολίζει το ελαφρύ χώμα που τον σκεπάζει .

Όγδοο είναι τα μπαχαρικά που συμβολίζουν τα αρώματα του κόσμου .

Και το ένατο είναι τα κουφέτα που συμβολίζουν τα οστά που θα μείνουν αναλλοίωτα καθώς το σώμα φθείρεται .

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ .

ή δείτε το σχετικό βίντεο εδώ .