Ο Άγιος Παντελεήμων γεννήθηκε στη Νικομήδεια της Μ. Ασίας και έζησε τα χρόνια του Μαξιμιανού (286-305 μ.Χ.) . Παντολέων ήταν το πρότερο του όνομα και προερχόταν απο εύπορη οικογένεια . Ο πατέρας του ήταν ο Ευστόργιος ο οποίος ήταν εθνικός , όμως έγινε Χριστιανός μετά τις νουθεσίες του γιού του, και η μητέρα του ήταν η Εύβουλη η οποία ήταν Χριστιανή .

Ο Παντολέων εκπαιδεύτηκε στην ιατρική απο τον Ευφρόσυνο και κατηχήθηκε στην Χριστιανική Πίστη απο τον πρεσβύτερο Ερμόλαο που ήταν Ιερέας της Εκκλησίας της Νικομήδειας .

Όταν ένας τυφλός ομολόγησε στον βασιλιά πως τον θεράπευσε ο Παντολέων στο όνομα του Χριστού , τότε ο βασιλιάς διέταξε να τον συλλάβουν . Κι αφού ο Άγιος δεν υπέκυψε και δεν θυσίασε στα είδωλα όπως του ζητήθηκε , τότε δόθηκε εντολή να βασανιστεί με διάφορους τρόπους . Τα βασανιστήρια του όμως ο Παντολέων τα υπέμεινε καρτερικά και γι'αυτό το λογό διατάχθηκε τελικά ο αποκεφαλισμός του . Λέγεται μάλιστα πως απο την πληγή του δεν έτρεξε αίμα αλλά γάλα και πως μια φωνή  απο τον ουρανό φώναξε το όνομα Παντελεήμων .

Και έτσι η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τον Άγιο Παντελεήμων στις 27 Ιουλίου κάθε έτους . 

Δείτε περισσότερα εδώ .

Απολυτίκιον Αγίου Παντελεήμωνος .