Η Απόδοση της εορτής του Πάσχα εορτάζεται την Τετάρτη της 6ης εβδομάδας μετά το Πάσχα . Για την Εκκλησία μας αυτό σημαίνει την ολοκλήρωση - κατάκλιση της εορτής του Πάσχα ,39 ήμερες μετά την Ανάσταση του Κυρίου , ήτοι παραμονή της Αναλήψεως ή με άλλα λόγια την Τετάρτη μετά την Κυριακή του Τυφλού .

Η εορτή αυτή αποτελεί εξαίρεση καθώς οι περισσότερες εορτές έχουν την απόδοση τους την όγδοη ημέρα , έχουν δηλαδή διάρκεια 8 ημερών , μια συνήθεια που κληρονόμησε η Χριστιανική λατρεία απο τις μεγάλες Ιουδαϊκές εορτές .

Αυτή την ημέρα οι πιστοί λένε για τελευταία φορά το Χριστός Ανέστη και οι νοικοκυρές βάφουν ή τρώνε τα τελευταία κόκκινα αυγά , ενώ σε κάποια άλλα μέρη καίνε τα δαφνόφυλλα απο το " Ανάστα ο Θεός " του Μεγάλου Σαββάτου .

"Έως το φώς έχετε ,πιστεύετε είς το φώς , ίνα υιοί φωτός γένησθε . Ταύτα ελάλησεν ο Ιησούς , και απελθών εκρύβη απ'αυτών .

" Κατα Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο Κεφάλαιο ΙΒ' (12) 36-47

Δείτε περισσότερα εδώ .

Τη σημερινή ημέρα , ήτοι 1 Ιουνίου , εορτάζεται και ο Άγιος Ιουστίνος ο οποίος γεννήθηκε το 100 μ.Χ στη Φλαβία Νεάπολη της Παλαιστίνης και έζησε όλο του τον βίο κυρήττοντας τον λόγο του Θεού . Έγραψε πολλά έργα με απολογητικό και ποιμαντικό χαρακτήρα τα οποία προκάλεσαν και έτσι συνελήφθη , βασανίστηκε και τελικά αποκεφαλίστηκε το 165 μ.Χ αναδεικνυόμενος όχι μόνο ως απολογητής της Ορθόδοξης Πίστης αλλά και ως αθλοφόρος μάρτυρας .

Δείτε περισσότερα εδώ .