ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ο ΠΙΟ ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ

Ο πιο διάσημος επικήδειος λόγος της αρχαιότητας αλλά και όχι μόνο είναι ο Επιτάφιος λόγος του Περικλή . Ο λόγος αύτος εκφωνήθηκε τον χειμώνα του 430 π.Χ στο νεκροταφείο του Κεραμεικού κοντά στην οδό των Τάφων προς τιμήν των πρώτων νεκρών του Πελοποννησιακού πολέμου .

Ένα κομμάτι του επιταφίου λόγου του Περικλή εκφωνείται ακόμη και σήμερα σε στρατιωτικούς επικήδειους λόγους ως αναγνωριστικό της προσφοράς των πεσόντων  προς την Πατρίδα . Εκείνη την εποχή η εκφώνηση του επικήδειου λόγου γινόταν απο κάποιον επιφανή άνδρα σύμφωνα με τα έθιμα της αρχαίας Αθήνας.

Οι νεκροί καίγονταν στο τόπο της μάχης , ενώ τα οστά τους μεταφέρονταν μέσα σε λάρνακα στην Αθήνα για να ταφούν ακολουθώντας τον "Πάτριο νόμο" .

Στο τέλος της πομπής ακολουθούσε και μια κενή λάρνακα σκεπασμένη με σεντόνι προς τιμήν των πεσόντων που δεν μπόρεσαν να περισυλλεχθούν στο πεδίο της μάχης .

Σήμερα , επικήδειος λόγος εκφωνείται κατα κύριο λόγο στις Πολιτικές κηδείες απο κάποιον συγγενή ή φίλο πριν την ταφή εκθιάζοντας την ζωή , την προσφορά και τη δράση του αποδημήσαντος .

Ἀνδρῶν γὰρ ἐπιφανῶν πᾶσα γῆ τάφος...