Όλα ξεκίνησαν όταν η 18χρονη Σοφία Αφεντάκη με καταγωγή απο την Κίμωλο , κόρη του Κωνσταντίνου Οικονόμου Αφεντάκη ερωτεύτηκε στην Νάπολη της Ιταλίας τον τενόρο Μάριο Τζοβάνι . Ο έρωτας αυτός τελείωσε άδοξα , όταν έμαθε για αυτόν ο πατέρας της Σόφίας Αφεντάκη , ο οποίος την πήρε και επέστρεψαν στην Αθήνα . Η κοπέλα απο την θλίψη της θέλησε να δώσει τέλος στη ζωή της και δηλητηριάστηκε , ενώ παρόμοιο τέλος είχε και ο τενόρος  Μάριο Τζοβάνι .

Παρ'όλα αυτά , η ιστορία αυτή φαίνεται πως δεν είναι τίποτα παραπάνω απο έναν αστικό μύθο και πως η Σοφία Αφεντάκη πέθανε τελικά απο φυματίωση .

Όταν συνέβη το ατυχές συμβάν οι γονείς της ζήτησαν απο τον γλύπτη με καταγωγή απο την Τήνο , Γιαννούλη Χαλεπά , να φτιάξει ένα γλυπτό που θα της μοιάζει ώστε να κοσμεί τον τάφο της . Το γλυπτό είναι γνωστό με το όνομα " Η Κοιμωμένη του Χαλεπά " , βρίσκεται στο Α' νεκροταφείο Αθηνών και μπορεί ο οποιοσδήποτε να το θαυμάσει .

Πρόκειται για ένα εξαιρετικής τέχνης ταφικό μνημείο το οποίο απεικονίζει την Σοφία Αφεντάκη σε ανάκλιντρο με τσαλακωμένα σεντόνια να γέρνει το κεφάλι της προς τα πίσω και στο αριστερό της χέρι να κρατάει έναν Σταυρό .